Yrkesskade

Er du utsatt for en ulykke på arbeidsplassen kan du ha krav på yrkesskadeerstatning. 

En yrkesskade kan føre til store økonomiske tap, og enkelte tilfeller klarer skadelidte aldri komme tilbake til yrkeslivet. Osloadvokatene hjelper deg med å kompensere for det tapet du har hatt etter en arbeidsulykke. Vi hjelper deg fra start til slutt og undersøker alltid om du har krav på at dine advokatutgifter kan dekkes gjennom ulike ordninger. 

 

Krav på fri rettshjelp?

Last opp ditt vedtak så sjekker vi om du har krav på fri rettshjelp.

Vi ringer deg innen 30 minutter

Vi svarer deg innen 30 minutter

Tusen takk for hjelpen! Takket være dere vant jeg over NAV!

– Klient, Oslo

Dere ordnet med fri rettshjelp til meg og det førte til at jeg vant saken!

– Klient, Moss

Tusen, tusen takk for hjelpen!

– Klient, Bergen

Våre 5 tips ved yrkesskade

    1. Meld ifra om skaden til din arbeidsgiver
      Uavhengig av skadeomfang må du melde fra til arbeidsgiver om arbeidsulykken. Arbeidsgiver kan ikke holde dette mot deg og slik registrering av arbeidsulykker er viktig.
    2. Ikke vær passiv i saken
      Arbeidsgiver plikter å melde fra til NAV og ansvarlig forsikringsselskap. Arbeidsgiver skal skrive ned hendelsen og varsle NAV umiddelbart. Det hender arbeidsgiver glemmer å varsel forsikringsselskapet. Dersom du ikke har fått noe beskjed etter et par uker kan du ta kontakt med dem selv. Osloadvokatene hjelper deg med å sende inn riktig dokumentasjon.
    3. Få medisinsk vurdering og dokumentering
      Oppsøk legevakt, fastlege eller andre for å få dokumenter og registrert plager/skader. Slike uttalelser fra fagpersoner er viktige for forsikringsselskapene i en erstatningssak. Husk at slike utgifter i utgangspunktet dekkes av forsikringsselskapet som utgifter i forbindelse med arbeidsulykken.
    4. Spar på alle kvitteringer i saken
      Nødvedige og rimelig utgifter i saken dekkes av forsikringsselskapet. Det er derfor viktig å ta vare på alle kvitteringer i saken, slik at erstatningsoppgjøret blir riktig.
    5. Bruk advokat
      Rimelige og nødvendige utgifter til advokat vil bli dekket av forsikringsselskapet. Det er både krevde og slitsomt å håndtere en erstatningsprosses på egenhånd. Osloadvokatene vil ivareta dine interesser og sørge for best mulig erstatning for deg.

Dekkes advokatutgifter ved yrkesskade?

Som et utgangspunkt dekker det ansvarlig forsikringsselskapet rimelige og nødvendige advokatutgifter. Dersom du kvalifiserer til fri rettshjelp kan du også ha krav på at staten dekker dine kostnader knyttet til erstatningssaken. 

Hos Osloadvokatene har vi lang erfaring med yrkesskadeerstatning og hjelper deg blant annet med:

  • Klage på avslag fra forsikringsselskap
  • Utredning av din sak
  • Beregning av ditt erstatningskrav
  • Bistand ved tvist om ditt krav

      Nyttig informasjon om yrkesskade

      Yrkesskade og yrkessykdom

      Både yrkesskader og yrkessykdommer kan gi grunnlag for yrkesskadeerstatning.

      Yrkesskade er en personskade som skyldes en arbeidsulykke. Arbeidsulykke regnes som en plutselig eller uventet ytre hendelse som skjer mens arbeidstaker er i arbeid.

      Det finnes mange ulike skader som kan kvalifisere som yrkesskade. Noen eksempler er:

      • Fall- og klemskader
      • Løfte- og støtteskader
      • Ryggskader
      • Trafikkskader
      • Strømskader
      • Ulike muskelskader og forstuelser

      Et mer ukjente eksempler er tinnitus, eller øresus. Dersom du har fått tinnitus som følge av støyende arbeidsplass kan du ha krav på yrkesskadeerstatning. 

      Yrkessykdommer skal likestilles med yrkesskade. Sykdommen kan godkjennes som yrkessykdom dersom den er en følge av skadelig påvirkning fra arbeidsmiljøet og er en av de sykdommene som er nevnt i forskrift om yrkessykdommer.

      Noen eksempler på sykdommer som godkjennes av forskriften er:

      • Forgiftning eller kjemisk påvirkning
      • Hud- og lungesykdommer
      • Stråle- og vibrasjonsskader
      • Ulike former for hørselsskader
      • Smitteoverførte sykdommer
      • Klimasykdommer og epidemiske sykdommer

       

      Arbeidsgivers plikt til å tegne yrkesskadeforsikring

      Arbeidsgiver plikter å tegne yrkesskadeforsikring for alle sine ansatte, jf yrkesskadeforsikringsloven § 3. Dersom arbeidsgiver ikke oppfyller denne plikten vil alle forsikringsselskaper som tilbyr slik forsikring i felleskap svare for arbeidstakers tap. forsikringene vil deretter kreve regress fra arbeidsgiver som har forsøt sin forsikringsplikt.

      Som arbeidstaker er man dermed sikret yrkesskadeforsikring selv om arbeigsgiver ikke oppfyller forsikringsplikten.

      Folketrygdloven og yrkesskadeforsikringsloven

      Yrkesskadeforsikring og folketrygden skal sammen sørge for full erstatning.

      Folketrygdloven vil blant annet gi deg lavere egenandel til medisinsk behandling og utstyr. Du vil også ha rett til sykepenger og arbeidsavklaringspenger (AAP). Alle som bor i Norge eller arbeider i Norge er pliktig medlemmer i folketrygden. 

      Yrkesskadeforsikringen er supplerende etter folketrygden. Denne forsikringen er en objektiv forsikring, det vil si at det ikke er et krav at noen er skyld i arbeidsulykken.

      Erstatningsvilkår

      For at du skal ha krav på erstatning, er det tre hovedvilkår som må være oppfylt:

      1. Arbeidsulykke eller yrkessykdom
        Skaden må følge av en arbeidsulykke eller sykdommen må kvalifiseres som en yrkessykdom som er likestilt med yrkesskade.
      2. Årsakssammenheng
        Det må være en årsakssammenheng mellom ulykken/hendelsen og skaden/sykdommen, og mellom skaden/sykdommen og det økonomiske tapet.
      3. Økonomisk tap
        Det må følge et økonomisk tap av skaden. Dette kan for eksempel være i form av påløpt eller fremtidig tap av inntekt eller merutigfter knyttet til skaden eller sykdommen.
      Hva erstattes ved yrkesskader?

      Ved er yrkesskade er det flere erstatningsposter som er aktuelle. Den skadelidte skal stilles økonomisk som om skade ikke hadde skjedd.

      Inntektstap

      Man har krav på å få dekket både påløpt og fremtidig tapt inntekt som følge av ulykken. Inntektstapet beregnes med å ta den inntekten man ville hatt uten skaden og trekke fra den inntekten man faktisk har hatt. 

      Fremtidig inntektstap skal også dekkes. Dette tapet beregnes på samme måte som tapt inntekt. Dersom man har redusert inntekt i mange år skal forsikringsselskapet også erstattet tap i pensjonsrettigheter.

      Fremtidig inntektstap ved yrkesskade kalles grunnerstatning. Grunnerstatningen er en standardisert erstatningspost som først og fremst beregnes ut fra hvor mye arbeidsevnen din er redusert på grunn av yrkesskaden og alderen din. Frem til du fyller 46 år, vil du få et prosentvis tillegg basert på antall år du er yngre enn 46. Etter at du fyller 46 år, vil grunnerstatningen reduseres prosentvis etter hvert som du blir eldre.

      Utgifter

      Alle påløpte ekstra utgifter som følge av arbeidsulykken skal dekkes. Et forbehold er at kun utgifter som er «rimelige og nødvendige» dekkes. Hva som er nødvendig og rimelig vil vurderes i hver sak, men kan omfatte for eksempel medisiner og behandling for skader som fulgte av ulykken. 

      Advokatutgifter vil ofte dekkes av forsikringen, da dette er en utgift man ikke ville hatt om ulykken ikke skjedde.

      Ménerstatning

      Ménerstatning dekker ikke-økonomiske tap som følge av tapt livsutfoldelse. Vilkårene for å kvalifisere til ménerstatning er at du har en varig medisinsk invaliditet på minst 15%. Både fysiske skader som arr og bruddskader, og psykiske skader kan gi grunnlag for ménerstatning. Graden av medisinsk invaliditet settes av leger med ekspertkompetanse etter invaliditetstabellen.

      Tap av hjemmearbeidsevne

      En arbeidsulykke kan gi en redusert mulighet til å arbeide i hjemmet. Utgangspunktet er at man har en innretningsplikt. Familien må innrette seg skaden eller sykdommen så godt som mulig og omfordele arbeidet som skal gjøres. Man plikter også å søke NAV om bistand i hjemmet. NAV har ulike hjelpemidler for arbeid i hjemmet.

      Dersom ikke alle oppgaver lar seg omfordeles eller avhjelpe med NAV er det ansvarlige forsikringsselskapet ansvarlig for å erstatte tapet av hjemmearbeidsevnen. Erstatningen utmåles etter hvor mange arbeidstimer som skal erstattes og hvor mye det ville kostet å få dette utført av andre.

      Renter

      Du kan ha rett på renten knyttet til både påført inntektstap og påførte utgifter.

       

      "Loss of licens"

      Enkelte yrker krever en gyldig helseattest som bevis for at du oppfyller de helsemessige kravene. Dersom du mister helseattsten vil du ikke kunne utøve yrket ditt. Derom du har tegnet en lisensforsikring vil du kunne krevee erstatning for at du ikke lenger kan utøve ditt arbeid.

      Foreldelse av erstatningskravet

      Hovedregelen er at et erstatningsansvar foreldes tre år etter at skadelidte fikk eller burde fått kjennskap til skaden og skadevolderen. Man kan derfor miste retten til å kreve erstatning om man venter for lenge med å reise et krav. 

      Foreldelsesfristen avbrytes når man bringer inn saken for klagenemnd, Forliksrådet eller ved søksmål for retten.

      Dersom forsikringsselskapet mener at foreldelse er inntrådt, anbefales det å kontakte advokat. Foreldelsesspørsmål reiser ofte kompliserte problemstillinger, hvor det kreves både medisinsk og juridisk kompetanse.

      Osloadvokatene bistår ved yrkesskader

      Som utgangspunkt dekker forsikringsselskapet rimelige og nødvendige advokatutgifter. Dersom du blir skadet i en yrkesskade, kan du også ha rett til fri helsehjelp. Fri rettshjelp er en behovsprøvd ordning hvor staten dekker dine advokatutgifter dersom du kvalifiserer innenfor inntekst- og forumesgrensene. 

      Hos Osloadvokatene har vi kompetanse du trenger i din erstatningsak, og vi undersøker alltid om du kan ha rett til dekning av advokatutgiftene gjennom frirettshjelp. Ta kontakt med oss i dag for en uforpliktende evaluering av din sak.

      Vi kan hjelpe deg med

      Yrkesskade

      En yrkesskade er er en skade som følger av en arbeidsulykke. Det er rundt 22.000 arbeidsulykker årlig. Dette innebærer alt fra kutt i fingeren til dødsfall på arbeidsplassen. 

      Yrkessykdom

      En sykdom kvalifiseres som en yrkessykdom dersom den er en følge av skadelig påvirkning fra arbeidsmiljøet, og den er nevnt i forskrift om yrkessykdommer. 

      Hvorfor Osloadvokatene

      Nav-advokater

      års erfaring

      Ikke endre denne
      Fikk yrkesskadeerstatning seks år etter truckulykke

      Mannen jobber som lagerarbeider i seks måneder før han var utsatt for en truckulykke på jobben. Trucken som mannen opererte ble påkjørt av en annen truck og mannen ble slengt bakover og landet på en pall. Mannen merket umiddelbart smerter i ryggen og besøkte legevakten. Tre dager senere forsøkte mannen å komme tilbake på jobb, men store smerter i nakke og rygg gjorde dette umulig.  

      Mannen kom aldri tilbake i arbeid og han reiste sak om yrkesskadeerstatning mot Gjensidige som arbeidsgiveren var forsikret hos.  

      Gjensidige mente at mannens helseplager ikke skyldtes ulykken. De nektet å utbetale yrkesskadeerstatning. 

      Retten viste til at skaden ikke skyldtes noen foreliggende feil hos mannen. Mannen hadde tidligere hatt korte avbrudd fra arbeidslivet, men det kunne ikke anses som en underliggende årsak til dagens helseplager. 

      Videre ble det påvist årsakssammenheng mellom truckulykken og senskadene. Ettersom ulykken hadde tilstrekkelig kraft for å påføre langtidsskader, mannen hadde akutte symptomer og at brosymptomene var tilstrekkelig dokumentert kom retten til at mannen hadde krav på yrkesskadeerstatning. 

      Mannen fikk 900 000 kroner og alle sine saksomkostninger dekket av Gjensidige forsikring.  

      Fikk erstatning etter fall fra stillas

      Mannen jobbet som montør da han under demontering av et stillas falt 5 meter og landet på sin høyere side. Han ble senere erklært 100% og reiste sak mot arbeidsgivers forsikringsselskap med krav om yrkesskadeerstatning. 

      Forsikringsselskapet på sin side mente at fallulykken bare var et lite og ubetydelig element i skaden. Forsikringen mente at uførheten skyldtes psykologisk årsaker. 

      Mannen hadde tidligere hatt psykologiske utfordringer knyttet til samlivsbrudd og depressive tanker. Tiltros for at mannen var disponert for psykiske plager hadde han i største delen av livet fungert godt på jobb og skole. Retten fant det ikke sannsynliggjort at det var psykologiske årsaker som førte til uførheten. 

      Mannen fikk full erstatning på 1,2 million for tap av inntekt og fremtidig inntekt.  

      Brakk begge anklene i fiskeulykke

      Etter to måneder på sin første tur ute som fisker brakk mannen begge anklene da han forsøkte hoppe i land for å fortøye båten under særdeles dårlig vær. 

      Mannen søkte om yrkesskadeerstatning, men fikk avslag fra forsikringsselskapet da de mente det ikke forelå yrkesskade.  

      Retten kom til at mannens hopp kvalifiserte til en arbeidsulykke. Det var heller ikke grunnlag for å foreta lemping i erstatning. Mannen hadde ikke opptrådt grovt uaktsom. 

      Mannen fikk dermed fult medhold i sitt krav og forsikringsselskapet måtte også dekke saksomkostninger. 

      Prolaps som yrkesskade

      Kvinnen jobbet i barnehage da hun hadde blitt løpt ned av ett av barna. Kvinnen utviklet prolaps etter sammenstøtet og søkte om yrkesskadeerstatning fra barnehagens ansvarlig forsikringsselskap.

      Forsikringsselskapet nektet kvinnen yreksskadeerstatning. Forsikringen mente at siden kvinnen tidligere hadde hatt prolaps i nakken var det årsaken til dagens prolaps, ikke sammensøtet på jobben.

      For retten fikk kvinnen ved hjelp av de sakkyndige bevist at det var arbeidsulykken i barnehagen som var årsaken til den nye prolapsen og ikke tidliger helsplager. Retten ga kvinnen medhold ogforsikringsselskapet måtte betale yrkesskadeerstatning til kvinnen. 

      Millionerstatning etter tinnitus

      Mannen jobbet som helikopterpilot og var daglig utsatt for støy. Mannen opplevde øresus som over tiden utviklet seg til permanet tinnitus. Piloten ble senere sykemeldt og fikk påvist nedsatt hørsel. Mannen krevde yrkesskadeerstaning fra arbeidsgivers ansvarlige forsikringsselskap.

      Retten kom til mannen hadde rett til yrkesskadeerstatning for tapt inntekt og varige mén. Ménerstatningen ble regnet t etter den medisinske invalidtetet for både tinnitusen og psykiske problemer piloten opplevde som følge av tinnitusen.

      Forsikringsselskapet dekket også pilotens saksomkostninger. 

      Skadet på vei til sommerfest med jobben - fikk yrkesskadeerstatning

      En mannlig selger ble lam etter en ulykke med en RIB-båt. Ulykken skjedder under et sosialt arrangement med jobben. Mannen krevde yrkesskadeerstatning. Forsikringsselskapet nektet og mente at ulykken ikke hadde skjedd i arbeid på arbeidsstedet. 

      Retten kom til at mannen kunne regnes som han var «i arbeid» etter en helhetsvurdering hvor de viktigste, men ikke eneste momente var nærthet og tilknyttning til det ordinære arbeidet. Siden båtturen fremstod som obligatorisk og viktig for jobben mente retten at mannen var «i arbeid» da skaden skjedde. 

      Mannen hadde dermed krav på yrkesskadeerstatning og saksomkostninger fra det ansvarlige forsikringsselskapet. 

       

       

      Skled på isen og skade hånden - fikk yrkesskadeerstatning

      Mens mannen var i arbeid på arbeidsstedet skled hand på isen og skadet hånden. Legen kunne konstatere noen bruddskader, og de var derfor overrasket da mannen etter noen måneder hadde en hovend hånd han ikke lenger kunne gripe med. Skadene ble etterhvert så ille at mannen ikke lenger kunne utføre sitt arbeid og ble sykemeldt.

      Mannen søkte om yrkesskadeerstatning fra arbidsgivers forsikringsselskap. Forsikringsselskapet nektet mannen yrkesskadeerstatning da de mente at sykdomsforløpet var så abnormalt at det ikke kunne klassifiseres som en yrkesskade. 

      For retten uttalte spesialister at hadde «komplekst regionalt smertesyndrom (CRPS). CRPS er vanskelig å diagnostisere samt at det er krevende for leger å treffe korrekt når de står overfor en slik type håndleddskade. Forsikringsselskapet akseptere spesialist erklæringen og mannen fikk erstatning som følge av 50% varig medisinsk invaliditet.

      Viktig informasjon

      Ikke endre denne
      Fri rettshjelp

      I sak om yrkesskadeerstatning kan du ha rett til fri rettshjelp. Fri rettshjelp innebærer at dine advokatkostnader i forbindelse med saken dekkes helt eller delvis av staten. Hvorvidt man har krav på fri rettshjelp, beror i hovedsak på ditt inntekts- og formuesnivå. Vi hjelper deg med å undersøke om du oppfyller vilkårene for fri rettshjelp. Dersom du oppfyller du vilkårene vil våre advokater søke om fri rettshjelp for deg.

      Forskudderstatning

      Vi hjelper deg med å beregne hva du kan kreve av de ulike erstatningspostene, og kreve forskuddserstatning.

      Forskuddserstatning er en lovbestemtrett i tilfeller hvor det er på det rene at selskapet skal betale erstatning i saken. Det kan være lang sakssaksbehandlingstid i yrkesskadeerstatningssaker, dette medfører at den skadelidte kan ha behov for forskudd på erstatningen. Slik at den økonomiske situasjonen bedres. Det er viktig å være klar over at man kan ha krav på forskuddserstatning, og erfaringsmessig får Osloadvokatene forsikringsselskapet med på et forskudd. 

      Valg av advokat

      Yrkesskadesaker kan fort bli kompliserte og reise mande jurdiske problemstillinger. Derfor er det viktig at din advokat forstår hvor kompleks din skadesituasjon er. Osloadvokatene har spesialister på yrkesskader og vil bistå deg gjennom hele prosessen. 

      Våre NAV-eksperter

      Lene Wallem

      Lene Wallem

      Advokat/Partner

      Lene er leder av NAV-avdelingen hos Osloadvokatene.

      +47 932 69 811
      wallem@advokat.no

      Thomas Larsen

      Thomas Larsen

      Advokat/Partner

      Thomas er en av Norges beste advokater på NAV-saker. Han har spesialisert seg på å klage på vedtak fra NAV.

      +47 456 94 228
      thomas.larsen@advokat.no

      Haavard Homestad

      Haavard Homestad

      Advokat

      Haavard er spesialist i saker som knytter seg til NAV.

      +47 919 07 056
      homestad@advokat.no

      Børge Ongstad

      Børge Ongstad

      Advokat/Partner

      Børge har omfattende erfaring fra domstolene og har jobbet som advokat i 20 år.

      +47 468 09 899
      ongstad@advokat.no

      Lene Hamre Høyendahl

      Lene Hamre Høyendahl

      Advokat

      Lene er spesialist i saker som gjelder NAV.

      +47 400 89 197
      hoyendahl@advokat.no

      Ida Hamre Høyendahl

      Ida Hamre Høyendahl

      Advokat

      Ida har lang erfaring med saker som gjelder NAV.

      +47 926 32 940
      ida.hoyendahl@advokat.no

      Cecilie Paust-Andersen

      Cecilie Paust-Andersen

      Advokat

      Cecilie har jobbet i Pasientskadenemnda og i NAV og har gjennom dette opparbeidet seg spesialisert kompetanse på områdene.

      +47 924 80 084
      cecilie.paust-andersen@advokat.no

      Aleksander Thon Aasen

      Aleksander Thon Aasen

      Advokatfullmektig

      Aleksander er godt kjent med NAV-systemet og reglene som gjelder der. Aasen hjelper deg med å få vedtak omgjort.

      +47 919 04 756
      aleksander.aasen@advokat.no

      Kristian Berge

      Kristian Berge

      Advokat

      Kristian har omfattende erfaring innen saker som gjelder forvaltningsrett og NAV.

      +47 919 09 029
      berge@advokat.no

      "Det synes fra vedtakets begrunnelse som om klagers rett til uføretrygd er vurdert utelukkende på grunnlag av migreneplager og at saksbehandler ved NAV Forvaltning ikke har lest sakens medisinske dokumentasjon. Det er da lagt feil faktum til grunn for avgjørelsen, og dette må åpenbart medføre at vedtaket er ugyldig."

      – Advokat Larsen skrev dette i en klage og vant saken

      "Lagmannsretten kan ikke se at Trygderetten har tatt i betraktning at angst er en lidelse som kan utvikle seg, og det er nettopp dette som forklarer dr. […]s endrede vurdering. Det er situasjonen på det tidspunkt Trygderetten avsier sin kjennelse, som skal vurderes."

      – Uttalelse fra lagmannsretten i en sak Osloadvokatene vant over NAV

      Blant annet profilert av

      Osloadvokatene logo
      Osloadvokatene logo
      Dagsavisen logo
      Dinside logo

      Trenger du hjelp med NAV-klage?

      Lene Wallem

      Advokat/Partner

      Kontakt oss på post@advokat.no eller 22 82 84 40

      – Vi gjør alt for å hjelpe deg og vet hva som skal til for å vinne over NAV!